Minden, amit a labordiagnosztika megmutathat

Miért fontos a labordiagnosztika?

A labordiagnosztika hozzájárulhat bizonyos betegségek korai felismeréséhez, valamint elengedhetetlen információkkal szolgál egyes kezelések hatékonyságának megítéléséhez. Egy teljes körű labordiagnosztikai vizsgálat során mérhető az alapvető ásványi anyagok, a húgysav, a vércukor és a vérzsírok szintje, valamint feltérképezhető a máj-és vesefunkciók működése. A vizsgálat elvégzésével általános és értékelhető információkat kapunk a szervezet működéséről, amely a diagnózis felállításában is fontos szerepet játszik. A laboratóriumi vizsgálatok közé tartoznak a hematológiai -, biokémiai -, terheléses -, valamint tumor marker – és hormonvizsgálatokat, illetve véralvadási -, allergia -, immunológiai -, genetikai – és mikrobiológiai vizsgálatokat. A vizsgálat ajánlott mindenki számára, évente legalább egy alkalommal.

 

Mit mutat meg a labordiagnosztika?

A labordiagnosztika több vizsgálattípust magába foglal. Ezektől függően meghatározható a különböző betegségekre való hajlam, felismerhetők az allergiás reakciót kiváltó anyagok, található-e a páciens szervezetében különféle kórokozók elleni ellenanyag, rendben van-e a vizsgált személy hormonháztartása és így tovább.

Autoimmun vizsgálattal megállapítható, hogy a vizsgált egyén milyen mértékben hajlamos erre a betegségre, hogyan előzhető meg, tartható kordában az aktuális állapot. Ezt a vizsgálatot egyszer kell elvégezni, mert a genetikai állomány öröklőtt és nem változik az életünk során. Az autoimmun betegségben a szervezet immunrendszere saját sejtjei, szövetei, szervei, szervrendszere ellen termel ellenanyagokat, amely súlyos szövődményekhez vezethet, ezért a betegség korai felismerése nagyon fontos az életminőség és egészség szempontjából.

Hematológiai vizsgálattal feltérképezhetők a vérképző-és nyirokszervek elváltozásai. A leggyakrabban előforduló hematológiai laborvizsgálatok a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék mennyiségi és minőségi megváltozását vizsgálják.

A hormonvizsgálat a szervezet belső elválasztású mirigyei által termelt hormonok mennyiségét vizsgálja, amelyből következtetni lehet a hormont termelő mirigy, esetleg más, ehhez köthető szervek állapotára.

A labordiagnosztika lehetőséget nyújt az immunológiai és allergia vizsgálatokra is. Ebben az esetben kimutatható, hogy a szervezet mely anyagokkal szemben reagál tévesen. Ezzel a vizsgálattal továbbá felismerhetők a visszatérő fertőzés okai, az immunhiányos betegségek, valamint az autoimmun betegségek is.

Infekciós szerológiai vizsgálatra akkor van szükség, ha akut vagy krónikus fertőzések hátterét keressük. Segítségükkel fogékonyságot, a fertőzés lefolyását, illetve védettséget tudják kimutatni. Terhesség előtti és alatti szerostatus vizsgálatoknak magas jelentősége van.

Mindezeken felül léteznek klinikai kémiai vizsgálatok is, mint a vérből történő enzimvizsgálat, amely a szöveti és sejtsérülések felkutatására alkalmasak, megállapítható vele, melyik szervben történt a sérülés vagy a károsodás. A kiválasztó szervrendszer (vese és húgyutak) vizsgálatai is ide tartoznak, valamint a csontbetegségek, csontritkulás kivizsgálása is itt kezdődik.

A tumormarkerek vizsgálata indokolt abban az esetben, ha a páciens tünetei felvetik a daganatos megbetegedés lehetőségét. Viszont negatív vizsgálati eredménnyel még nem jelenthető ki biztosan az, hogy a szervezetben nem található kóros elváltozás. Ettől függetlenül ez a labordiagnosztikai vizsgálat létfontosságú a felismerés és a terápia során.

Alapvizsgálatok közé tartozik a véralvadási vizsgálat, a vizeletvizsgálat és székletvizsgálatok, amelyek rengeteg információval szolgálnak a szervezet aktuális állapotáról. Krónikus betegségekre, fertőzésekre, paraziták jelenlétére derülhet fény az elvégzésükkel.

Mikor indokolt a labordiagnosztika?

Tünetek fennállása esetén, de mindenki számára évente legalább egy alkalommal egy teljes körű laboratóriumi vizsgálat indokolt, hiszen az egészségről van szó. Vizsgálatra magánúton, de beutalóval is bejelentkezhetünk. Beutalót a háziorvos, szakorvos indokolt esetben, a tünetek fennállása miatt adhat. A szervezet állapotfelmérése tünetmentesség esetén is javasolt. Számtalan életminőséghez köthető problémára is fényt derülhet (például magas koleszterin). Megelőzés szempontjából is indokolt az éves ismétlés.

 

Melyek a leggyakoribb labordiagnosztika vizsgálatok?

Az általános, úgynevezett kis laborvizsgálat, illetve nagy laborvizsgálat mellett gyakran kérik az orvosok, páciensek az ételallergia vizsgálatot, légúti allergia vizsgálatot, májfunkció vizsgálatot (ha a páciens rendszeresen szed gyógyszereket, akkor kiemelten fontos), pajzsmirigy működés felmérése, túlsúly okának laboratóriumi vizsgálata és a meddőségi labor. A szükséges vizsgálatról egyeztessünk háziorvosunkkal.

Oszd meg, ha tetszikShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin