Melegvíztermelő berendezések: az indirekt tároló

Mi az az indirekt tároló?

Melegvíz nélkül elképzelhetetlen az életünk. Minden nap használjuk, különféle okokból és nem szívesen mondunk le róla. A melegvíz a civilizált ember életének nélkülözhetetlen része. Ahhoz azonban, hogy a vizet melegítsük energiára van szükség. Ezt kezdetben az ember tűzzel érte el, majd különféle eszközöket fejlesztett, hogy hosszú távú, gyorsabb eredmény érdekében.  Manapság a melegvizet villamosenergia, szénhidrogén, tűzifa, megújuló energia vagy napenergia felhasználásával termeljünk, legtöbbjüknek azonban számtalan hátránya van.  A legelterjedtebb megoldás a közvetlen fűtésű átfolyós, közvetlen fűtésű tárolós rendszerek használata, azonban a melegvíz előállítása közvetett fűtésű, azaz indirekt tároló segítségével is megoldható. Utóbbi kifejezetten a használati melegvíz előállítására és tárolására lett kifejlesztve, s kapható egy, illetve kettő hőcserélős változatban. Továbbá ezek a berendezések az elektromos fűtőbetét csatlakoztatására is lehetőséget biztosítanak.

Az közvetett tárolók lehetővé teszik a használati melegvíz előállítását, akár pillanatok alatt. Ezek az eszközök kifejezetten a gyors felfűtésre lettek kifejlesztve. Hatékonyságukat nagyteljesítményű hőcserélők segítségével biztosítják, valamint a berendezés felépítésének és anyagának köszönhetően a hőveszteség elenyésző, így a felmelegített víz sokáig hasznosítható marad. Az közvetett tároló alapanyaga a helyi vízminőség miatt is fontos szempont. Az elsődleges alapanyagnak már a műanyag számít, de régi berendezések esetében szinte csak fém alapúval találkozhatunk.

Hogyan működik az indirekt tároló?

Az indirekt tárolók tároló rendszerű vízmelegítőnek számítanak, tehát a melegvizet nem a csapnyitás pillanatában állítják elő, hanem egy meghatározott mennyiség állandóan a rendelkezésünkre áll. Ennek köszönhetően a melegvíz használata nem jár együtt a fűtőkészülék begyújtásával. Amennyiben a tárolóban lévő vízből fogy, azt a tároló automatikusan utántölti és a meghatározott mennyiségben, előre meghatározott hőmérsékleten állandóan biztosítja. A teljesítménytől függ, hogy mennyi időre van szüksége a víz teljes mennyiségének felfűtésére. Ezek a tároló rendszerű vízmelegítőknek két típusa van. Vannak a közvetett, illetve a közvetlen, vagyis a direkt és indirekt rendszerek. Direkt fűtésű rendszernek számít a gázbojler, ahol a földgáz elégetésekor felszabaduló hő melegíti fel a füstgázjáratot körülvevő vizet. Az indirekt tároló ezzel szemben egy csőspirál segítségével állítja elő ugyanazt a vízmennyiséget, amely egy külső hőtermelő berendezéshez kapcsolódik. Ez lehet kazán, villany vagy napkollektor is. Ebben az esetben a külső hőtermelő berendezés által előállított fűtővíz a hőcserélő falán keresztül melegíti fel a tárolóban lévő használati vizet. Ennek a megoldásnak az egyik előnye, hogy a nagy hőcserélő felület nagy melegvíz-teljesítményt, azaz gyors felfűtést biztosít. Ilyen indirekt tároló beépítése mellett nincs szükség külön gázcsatlakozásra és füstgázelvezetésre. Ez pedig jelentős költségmegtakarítást is jelent.

 

Melyik a nekünk megfelelő indirekt tároló?

Vásárlás előtt néhány fontos szempontot figyelembe kell vennünk. Először is azt, mennyi melegvízre van otthonunkban szükség adott időegység alatt, vagyis, hogy mekkora legyen a hőtároló térfogata. Az sem mindegy, milyen energiaforrás áll a rendelkezésünkre, annak milyen teljesítménye van, illetve kombinált energiaforrást alkalmazunk-e. Figyelembe kell már az elején azt is venni, hogy meglévő vagy kiépülőben lévő rendszerről van szó. És nem utolsósorban a víz minősége és a vízhálózatban lévő nyomás mértéke is fontos szempont. A modern élet részét képezi az energiatakarékosság és a környezeti terhelés minimálisra csökkentése is. Az indirekt tároló rendszerek esetében ez egyrészt a víztakarékosságban és a melegítéshez használt energia csökkentésében valósulhat meg. Az új technológiáknak köszönhetően ezek a berendezések hosszú és pozitív fejlődésen mentek keresztül, s ezáltal a rendelkezésünkre álló források lehető leghatékonyabb kihasználását teszik lehetővé magas komfort biztosítása mellett. A minőségi alapanyag hosszú életet tesznek lehetővé, napkollektorhoz való csatlakoztathatóságuk pedig csökkentik a háztartás ökológiai lábnyomát. Amennyiben a napfényes órák nem teszik lehetővé a víz megfelelő hőmérsékletét, a tárolók elektromos fűtőbetétekkel is kiegészíthetők, amelyek támogatják a működést a borongósabb napokon.

Gazdaságos indirekt tároló?

Közvetett tároló berendezések között választhatunk egy hőcserélővel, két hőcserélővel ellátott, illetve kombi és hőcserélő nélküli variánst is. A számtalan lehetőség közül ezek a tárolók számítanak a leggazdaságosabb és legmegbízhatóbb megoldásnak, amennyiben otthonunkban nagy a melegvíz mennyiség iránti igény. Az igazán gazdaságos megoldás precíz, összehangolt rendszerrel alakítható ki, illetve energetikai szempontból hatékony berendezések beszerzésével biztosítható.

Oszd meg, ha tetszikShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin