A lisztérzékenység egy autoimmun betegség, mely sokakat kényszerít szinte teljes életmódváltásra. Ez a váltás azonban általában inkább szükségszerű, hiszen az efféle étrend egy nem lisztérzékeny számára egyáltalán nem biztosít elegendő vitamin és ásványianyag bevitelt.
Az orvosi nyelvben coeliákiának nevezett betegség nem a huszadik század találmánya, már az 1800-as években is előfordult. Elsősorban gyermekkorban alakul ki, nem egyszer már az első gluténtartalmú ételek elfogyasztása után. Ritkán felnőttkorban is kialakulhat, s általában egy egész életre szóló életmódváltást igényel. A lisztérzékenység egy emésztőszervi probléma, melynek során a glutén fogyasztás nem megengedett. A glutén, mely a gabonafélék összetevője, sajnos számos élelmiszerben megtalálható, éppen ezért a lisztérzékenyeknek mindezen tápanyagokat kerülniük kell.
A hazai étrend szerves részét képezik a gluténtartalmú ételek; a rántott húsok és zöldségek, a rántással készült levesek és főzelékek, s szinte az összes kenyér és sütemény. A diéta során nem csak ezekről kell lemondani, de azokat a félkész és mirelit ételeket, illetve tejtermékeket, felvágottakat is száműzni kell, melyek akár csak nyomokban tartalmaznak glutént.
A főtt ételek sűrítése során is kerülni kell a hagyományos elkészítési módot; a rántást keményítővel, a hagyományos finomlisztet, rizsliszttel kell helyettesíteni. Korábban rengeteg plusz költséget jelentett a diétás étrend betartása, ma azonban a bővülő választéknak köszönhetően a gluténmentes étrendet követők is könnyebben találnak általuk is fogyasztható termékeket.
A lisztérzékenység oka
A gluténtartalmú ételek az arra érzékeny emberekben intoleranciát válthatnak ki. A szervezet a glutént támadó, idegen anyagként kezeli, s ennek megfelelően reagál arra. Általában vitaminhiány és emésztési problémák formájában jelentkezik. Emellett akár csontritkulás, fejfájás, fáradékonyság, illetve egyes idegrendszeri betegségek is utalhatnak lisztérzékenységre.
Mindamellett a megfelelő diéta betartása során hasonló problémák nem fordulhatnak elő. A lisztérzékenyek diétája bár szigorú, alapvetően számikra egészségük megtartásának érdekében mégis ez az egyetlen járható út. Bár az ételek egy részét kerülni kell a táplálkozás során, a lisztérzékenyeknek sem kell lemondani a sütemények élvezetéről, csupán egy másfajta elkészítési módot kell elsajátítani.
Tiltott élelmiszerek
Bár a boltokban egyre több gluténmentes termék kapható, ezek nagy részénél a gyártó nem tudja garantálni, hogy nyomokban sem tartalmaz a lisztérzékenyek által nem fogyasztható anyagokat. Éppen ezért csupán azokat a termékeket szabad megvásárolni, melyek külön gyártósoron készültek. Emellett érdemes arra is figyelni, hogy nem csak maguk az élelmiszerek, hanem adalékanyagaik -sűrítőanyagok, savanyúság szabályzók- is tartalmazhatnak nyomokban glutént.
Gluténtartalmú élelmiszerek:
ˇ Búza alapú élelmiszerek (liszt, dara, keményítő)
ˇ Tönköly- és durumliszt
ˇ Rozsliszt
ˇ Árpa, és abból készült termékek
ˇ Müzli
ˇ Vadrizs
ˇ Alkoholtartalmú italok
Fogyasztható, gluténmentes élelmiszerek:
ˇ Friss zöldségek, gyümölcsök
ˇ Friss húsok
ˇ Kukorica alapú készítmények (kukoricapehely, keményítő)
ˇ Rizs-, köles-, hajdina és szójaliszt
ˇ Tea, ásványvíz, kávé, kakaó, üdítők
ˇ Tojás
ˇ Natúr tejtermékek