Gázkazán, amitől még a kutya is doromból

Ahogy közeledik a nyár vége, még mindenki kapaszkodik az utolsó meleg napokba, amikor huszonöt fok felett van a hőmérséklet. Aztán ahogy beköszönt az ősz, már a húsz foknak is örülünk. Végül már annak is, ha kisüt néha a nap. Aztán egyszer csak elérkezik az az idő is, amikor már elegünk van abból, hogy fázunk a saját otthonunkban, felállunk a kedvenc fotelünkből, elsétálunk a fali termosztáthoz, és a tavasz végi tíz fokról eltekerjük végre huszonkét fokra. A termosztát kattan ugyan, de a radiátor nem melegszik, a fűtés nem indul be. Egész nyáron a meleggel voltunk elfoglalva, arra panaszkodtunk, majd megsülünk, elolvadunk, nem lehet ebben az embertelen hőségben megmaradni. Télen viszont, ha elromlik a gázkazán, akkor kevés dologra vágyunk annyira, mint egy kis melegre.

fázik

Gázkazán vásárlás

Ha a gázkazán felmondta a szolgálatot, és a szerelő sem tud mit kezdeni vele – vagy ha tud, de csak méregdrágán – , akkor ideje új gázkazán után nézni. Lehet kérdeződkösni barátok, ismerősök közt, vagy a neten keresgélni, de nem muszáj ezzel elbíbelődnünk, ha a hátunk közepére se kívánjuk a hercehurcát. A ventil.hu csapata tökéletes választás gázkazán vásárlás esetén. Több mint húsz éve vannak a piacon, igazi szakemberek, akik tudnak segíteni a megfelelő gázkazán kiválasztásában. Ha a vásárláson túl vagyunk, jöhet a nehezebb része a dolognak: a régi gázkazán lecserélése az újra. Ezt csinálhatjuk ugyan magunk is, de inkább egy profi gázszerelőre érdemes bízni a kazán cseréjét. A biztonságunk megéri ezt a kis extra költséget, hiszen egy rosszul bekötött cső életveszélyes szivárgást okozhat.

Gázkazán csere

Első körben annak érdemes utánajárni, hogy mire is van szükségünk. Ha egy kész otthonban mondja azt a gázkazán, hogy köszönte szépen, ő már nem dolgozik tovább, az azt jelenti, hogy kész rendszerben kell gondolkodnunk. Van gáz, de nagy valószínűséggel villany is beveztve. Előttünk hát a döntés, hogy milyen kazánt akarunk? Érdemes szakemberrel egyeztetve a jogszabályokra is kitérni, nem minden lakás alkalmas például mai megkötéseknek eleget téve gázkazánt üzemeltetni tovább. Ha ez megvan, akkor is ott a döntés, hogy kombi vagy turbó? Akarjuk a melegvízellátást is egy készülékről vezételni? Végezetül mekkora a hőigényünk és ahhoz milyen teljesítményű késuülékre van szükség?

Ha ezeket már mind szépen behatároltuk, akkor már elég profin tudjuk, mi is kell nekünk. Jöhet a vadászat. Elmehetünk egy üzletbe is. De elég nagy készülékekről lévén szó, amiket megnézni igazából nem olyan fontos, hiszen egy nagy fehér doboz az egész elölről és hátulról is, tulajdonképpen néhetjük neten. Van, aki idegenkedik a netes vásárlástól, de ha a gázkazánt úgy rendeljük, hogy már rögtön a beszerelést is igánybe vesszük és előtte szakmai tanácsot is kérünk a cégtől, és csak utánvéttel fizetünk, akkor igazából kockázatot nem vállaltunk.

kellemes meleg

A jó gázkazán hatása

Viszont ha le lett cserélve a gázkazánunk, már semmi sem állhat a meleg és a boldogság útjába! Ideje ölünkbe venni a kedvenc kiskutyánkat, és hozzábújni egy jó meleg radiátorhoz, miközben kint szakad a hó, vagy ki tudja, milyen barátságtalan időjárás van épp. De nem is számít, hiszen a lakásban jó meleg van, amit a megfelelő épületgépészeti berendezések biztosítanak nekünk. Fantasztikus dolog ilyen korban lenni, ahol csak eltekerünk egy termosztátot, fellobban a láng és melegszik a radiátor. A kutya se vágyik vissza azokba az időbe, amikor még fát kellett vágni vagy szenet hordani a kályhába, hogy meleg legyen az otthonunk.

Oszd meg, ha tetszikShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin